Japandi

Zen wonen. Zowel in Scandinavië als Japan kennen ze dat fenomeen als geen ander. Gooi het in de mix et voilà: Japandi. Een stijl waar je spontaan rustig van wordt…. Maar welke elementen zitten hier nu allemaal in, zodat je deze stijl en zo’n interieur bereikt?

Tegels kennen we van de vloer in de keuken of de badkamer. En misschien een beetje op de wand. Maar ze kunnen overal! Maak er eens een lambrisering mee in de woonkamer, of een hoofdbord boven je bed in de slaapkamer. En let op: het hoeft niet van keramiek te zijn! Kijk eens naar de afwerking van deze maatwerkkast! Of denk aan leren tegels op de wand, dit geeft ook een fantastisch effect! Bottom line van dit betoog: zorg voor gladde oppervlaktes. Dat geeft eenheid en rust.
 

Aaibaarheidsfactor

Een volgend element is wat ik de ‘aaibaarheidsfactor’ noem. Uitnodigende stoffen die je moet aanraken als je ze ziet. Sierkussens op een bank, een warm en effen tapijt, een heerlijke plaid. Vlei je er heerlijk in en laat je omarmen.

Wat ook een belangrijke rol speelt in een Japandi interieur, zijn organische vormen. Daarmee verwijs ik weer naar de afwerking van de kast en bijvoorbeeld de ovale tafel. Daarmee haal je letterlijk de scherpe randjes uit je interieur. Golvend, zacht, glooiend of zigzag. Kies ervoor in de verlichting, accessoires, kunst of je servies. Hiermee wek je de Japandi trend echt tot leven.

Kleurenpalet en accessoires

Qua kleurenpalet spelen lichte kleuren de hoofdrol bij Japandi. Ze matchen prima bij elkaar of vullen elkaar aan. Een accent in een donkerdere variant houdt het geheel spannend. Of kies voor een echte eye-catcher, zoals in dit geval een fotobehang op maat van het beroemde Italiaanse fashion fotografen duo Gioconda en August. Je maakt er een statement mee, maar je interieur blijft rustig aanvoelen, zonder dat het saai wordt.

Door de kleuren van de wand niet wit te kiezen maar heel licht 'warmgrijs' voelt deze kamer meteen heel warm aan en omarmt hij je. Tot slot kies je voor mooie, bij elkaar passende accessoires en zoek je bewust enkele plekken in je kamer uit waar je deze wilt presenteren. Accessoires van natuurlijke materialen, eerlijk handwerk en ambacht staan centraal. Samen met eenvoud in vormgeving maak je zo een stilleven, een kunstwerkje, een altaar. Op en top Japandi. Genieten in alle eenvoud.